17 Nisan 2015 Cuma

Kum Boyama

Genellikle evde olduğumuz günler bizim faaliyet yapma günümüzdür.
Derin "Anne faaliyet yapalım." dediği an, hazırlıksız yakalanmamak için çoğunlukla sağda solda gördüğüm şeyleri alırım, eve getiririm.


Bu kum boyamada nereden aldığımı hatırlamadığım, benimle eve gelenlerden biri :))
Nedense daha önce hiç denememişiz. Çok zevkli. Yalnızca içindeki kumları çok az koymuşlar, özellikle fonuna yetmedi. Derin çok sevdi, bir tane daha yapmak istedi, ama maalesef elimizde başka yoktu. İlk fırsatta bir kaç çeşit alıp koymalı eve.
Kum boyama, kendinden yapışkanlı ve resimli kartları, renkli kumlarla boyama tekniğidir. 3 yaş üzeri çocukların başlayabileceği bir resim yapma hobisidir. Kartlar renkli kumlarla boyanabilmesi için özel olarak üretilmiştir.
Bir şablon gibi kartın üzerinde yer alan resmin çizgileri kesik olduğu için, kum boyama yapılacak kısımın üzerindeki yapışkanlı jelantin kürdan ile teker teker açılabilir. Açılan kısım yapışkanlıdır. İstenilen renteki kum bu alanı kapatacak şekilde serpilir. Fazla kum çırpılır. Kalan kumlar yapışıp kaldığı için, resmin açılan o kısmını boyamış olur. Sırayla ve teker teker resmin diğer parçaları için de aynı işlem farklı renkte kumlar da kullanılarak tekrarlanır. Kartın yüzeyi tamamen kumla kaplanıncaya kadar işleme devam edilir.
Bazı detaylara dikkat edildiği başarılı sonuçlar alabiliriz:
  • İlk önce seçilen resmin hangi renklere boyanacağına karar verilir.
  • Açık renklerle boyanmak istenilen yerlerin boyama işlemini en sona bırakılmalıdır. Böylelikler açık renkli kumların koyu renkler ile karışmasının önüne geçmiş oluruz. Eğer beyaz bir kediyi boyamak istersek; kedinin dışındaki yerleri (arkaplan dahil) diğer renklerle boyadıktan sonra kediyi beyaza boyamalıyız.
  • Sırayla ve teker teker resmin parçaları açılmalıdır.
  • Boyamak istenilen nesnenin önce dış kontürü (sınırlarını) açılmalıdır ve bu bölgeyi siyah veya lacivert renge boyanmalıdır. Bunun sebebi ise nesnenin dış hatlarının daha belirgin olmasını sağlamaktır. Dış kontür koyu renkle boyandığı için diğer bölgelerdeki boyayacağımız yerler daha belirgin olacaktır. Bu da resmin daha şık durmasını sağlayacaktır.
  • Kontürler belirlendikten sonra resim içindeki parçalar büyükten küçüğe boyanmalıdır.
  • En son olarak resimin fonu boyanmalıdır.
Çocukların sanata yatkınlık kazanması için bu türde çalışmalar yaptırılmalı ve hobiler edindirilmelidir. Çocuğun ufkunu genişletecek, zeka gelişimine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Odaklanma ve renkler arasındaki uyumları ve farklılıkları ayırt edebilme becerisinin artmasını sağlayarak ruhsal gelişimine de katkıda bulunacaktır. Öncelikle hatasız bir etkinlik yapma imkanı sunan bu kum boyama etkinliği çocuğa %100 başarı imkanı vermektedir. Seçtiği kartı hangi renklere boyayacağına karar verebilmesi için tasarlama yapması gereken çocuğun tasarım, renk bilgisi, renk uyumu ve koordinasyonu gelişmektedir. Etkinlik anında arkadaşları ile olumlu ilişkiler içerisinde etkinliği tamamlaması etkinliğin diğer bir faydasıdır. Hatasız yaptığı için kendine olan güveni gelişmektedir.
Kaynakca: www.unutulmussanatlar.com

Biricik Dünyam'da yayınlanan yazım.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis