11 Ocak 2018 Perşembe

Kemik suyu yapımı

Bugün yine kemik suyu yapma günümdü ayda bir kere yapıyorum ve bir ay boyunca tuketiyoruz., dondurucum da her an doğal et suyum hazır oluyor. Yemeklerimin soslarında, makarna pilavlarda ve  çorbalarımda hem lezzetli hem de besleyici olması için mutlaka kullanıyorum. Kemik suyu yapımı gözünüzü korkutmasın aslında son derece basit sadece biraz uzun sürüyor. 3- 4 saat kadar pişme süresi var ama kısık ateşe koyduktan sonra tencereyi ocakta unutup istediğiniz işinizi yapabilirsiniz kemikleriniz ağır ağır kendi kendine pişecekler.  
Her ay devamlı alışveriş yaptığım kasabımdan ilikli kemik istiyorum ve dilimletiyorum. Kemik suyu etle olmaz mutlaka ilikli dana kemiği kullanmalısınız bu önemli*. 
Et sularımı pratik olması ve tek kullanımlık hazırlamak istediğimden karton kahve bardaklarına koyarak donduruyorum. Siz dondurucuya girebilen buz poşetlerine veya kapaklı kaplara da koyabilirsiniz.

Malzemeler:

1,5 kg dana kemiği
1 tane havuç
1 tane patates
1 tane kuru soğan
1 diş sarımsak
1 sap pırasa
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 kök kereviz ve yaprakları
 1 tane defne yaprağı
4-5 adet tane karabiber
İsteğe göre; defne yaprağı, taze kekik, biberiye de ekleyebilirsiniz.

Kemik suyunun yapılışı:

Kemiği geniş bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ilave ederek ocağa koyuyoruz.
Bir taşım kaynadıktan sonra ilk kaynattığımız suyu kullanmıyoruz, tenceredeki suyu döküyoruz. 
Kemiklerimizin üzerine bolca üzerini örtecek kadar temiz su koyarak yıkayıp soyduğumuz sebzeleri ve baharatları ekliyoruz. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Pişme esnasında tencerede oluşan köpükleri delikli bir kepçe yardımıyla alarak atıyoruz.
Kaynamaya başladıkdan sonra 3 saat kadar pişiriyoruz ve soğumasını bekliyoruz.
Kemik suyumuz soğuduktan sonra mutlaka ince tel süzgeçten geçiriyoruz ki kemik kırıntıları kalmış olmasın.
Süzdüğümüz kemik sularımızı karton bardaklara koyarak buzluğa kaldırıyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis